Viime viikolla lanseerasimme julkisesti Me Kansalaiset Ry n, jonka perustimme noin kuukausi sitten 15.11.2021.  

Tyylini on yksinkertaista ja suoraviivaista, arvailuille ei jää paljoa sijaa. Kerron tässä lyhyesti, miten olen tullut tähän pisteeseen ja miksi halusin alkaa julkiseksi kansalaisaktivistiksi. 

Tilanne on maailmanlaajuinen: Koronan ympärillä pyörivää uutisointia on tarjottu meille kohta kaksi vuotta ympäri kellon.  

Tällä hetkellä puhutaan pakkorokotuksista Sote-alan työvoimalle, ja koronapassia on väläytetty jopa lounasruokaloihin. Useimmissa paikoissa se onkin jo käytössä. Koronapassittomia vanhempia on estetty pääsemästä mukaan lastensa harrastuspaikoille. Tilanteita on monenlaisia. 

Kelataan kelloa hieman taaksepäin, ja mennään ajassa viime vuoteen 2020 ja aikaan kun Donald Trump kertoi käynnistävänsä Operation Warp Speed:n. Trump lupasi, että tultaisiin toteuttamaan erittäin nopea ja tehokas rokotuskampanja koronatautia vastaan Amerikassa. Yhdysvaltain Presidentin ajatus oli, että yhteiskunta saataisiin pidettyä auki ja talous pyörimässä.   

Havaitsin riskin jo alkuvaiheessa, koska Trump ei mielestäni missään kohtaa painokkaasti esittänyt, että rokotuksia EI saisi käyttää vallan ja hallinnan välineenä.   

Realiteetti, joka on nyt kohdannut meistä jokaisen- toisen enemmän ja toisen vähemmän – on, että ilman nk. koronapassia ei ole pääsyä kaikkialle. Kohta siis myös Suomessa voi olla tilanne, että yksityiset työnantajat vaatisivat passia työntekijöiltään, mikäli Elinkeinoelämän Keskusliiton ja Suomen Yrittäjien toiveet käyvät toteen. Ovatpa osa ammattiliitoistakin antaneet ymmärtää, että koronapassi voisi olla tervetullut.  

Me Kansalaiset Ry seisoo sen takana, että kansalaisten vapaa-aikaan, työhön tai elinkeinon harjoittamiseen ei kuulu koronapassi tai sen tapainen vallan väline. Lisäksi alamme yhdistyksenä luomaan työkaluja, jotta voisimme sivistyneesti, laillisesti ja kunniallisesti vaikuttaa vallitsevaan tilanteeseen nyt ja tarvittaessa myöskin tulevaisuudessa.  

Perustuslaki sanoo selvästi, että kansalaisia ei saa syrjiä terveydellisistä syistä johtuen. Näin sanoo moni muukin tunnettu julistus ja sopimus. Näistä haluamme pitää kiinni.   

Emme halua Suomen olevan kahtiajakautunut kansa, jonka toinen osa kuuluu A-luokkaan ja toinen B-luokkaan. Sanomamme on hyvin yksinkertainen ja selkeä:  

Kimmon on päästävä kirkkoon, Jennin joogatunnille, ihmisten yökerhoon, Gunnarin museoon, Sannan sairaalaan töihin tai potilaaksi, Teemun tehtaalle, kansanedustajan tai ministerin Arkadianmäelle, virolaisen Aivarin rakennustyömaalle ja Kian kosmetologikouluun ilman koronapassia.  

Kun ihminen on vapaa valitsemaan- olemme myös kollektiivisesti vapaita.  


Kirjoittajasta: Mika Vauhkala, 41, on helsinkiläinen yrittäjä, joka vapaa-ajallaan tykkää matkustaa, pelata mailapelejä sekä viettää aikaa kuntosalilla. Intohimona on urheilun, maailmantalouden ja politiikan seuraaminen. Terve ja aito vapaus päättää omista asioista on ollut Mikan tärkeimpiä ydinarvoja aina. Tätä vapautta Mika haluaa rohkeasti puolustaa yhdessä muiden kanssa jokaisen kansalaisen puolesta. 

Jaa